Tulevissa(kin) vaaleissa yksi iso teema on talous.
Valtiontalouden tasapainottaminen tarkoittaa sitä, että veronkorotusten tai menoleikkausten avulla poistetaan valtion budjetissa oleva alijäämä. Tällaisessa tilanteessa valtion omat tulot riittävät kattamaan sen menot, jolloin ei tarvitse ottaa lisää velkaa.
Vertauskuvallisesti: jos sinä olisit valtio, taloutesi tasapainottaminen tarkoittaisi omien tulojesi kasvattamista ja menojesi karsimista siten, että omat rahasi riittäisivät kaikkiin kuluihisi etkä joutuisi ottamaan lainaa, jonka koroista voisit joutua maksamaan kovan hinnan. Toisaalta, joskus saatat joutua ottamaan lainaa mahdollistaaksesi esimerkiksi jonkin hankinnan, joka on tulevaisuutesi kannalta välttämätön tai joka myöhemmin voi tuoda sinulle myös tuloja.
Kestävä taloudenpito vaatii kykyä katsoa yhtä tai kahta vaalikautta pidemmälle tulevaisuuteen
Nyt Suomen talous on yli kahdeksan miljardia euroa alijäämäinen. Vihreät tasapainottaisi valtion budjetin vuoteen 2035 mennessä – eli vain neljä vuotta pidemmällä aikavälillä kuin valtiovarainministeriön esitys, jonka mukaan valtiontaloutta pitäisi sopeuttaa yhdeksällä miljardilla eurolla seuraavan kahdeksan vuoden aikana.
Tässä esimerkiksi muutama konkreettinen syy siihen, miksi puolueemme ei halua liikaa kiirehtiä valtion budjetin tasapainottamisessa:
- Vihreän siirtymän investoinnit on tehtävä monestakin syystä: panostaminen vihreään siirtymään mahdollistaa Suomelle entistä paremman omavaraisuuden ja riippumattomuuden esimerkiksi Venäjästä, mikä on tärkeää riskienhallintaa. Vihreään siirtymään panostaminen mahdollistaa Suomelle myös uusia tulovirtoja: tästä hyvänä esimerkkinä norjalaisyhtiön suunnitelma sijoittaa terästehtaansa Suomeen puhtaan energian perässä. Nyt on siis tehtävä sijoituksia taataksemme, että Suomi voi kasvaa yhdeksi vihreiden liiketoimien mahtimaaksi. Vihreän siirtymän investoinnit maksavat itsensä takaisin.
- Koulutuksesta ja sosiaaliturvasta ei voi leikata. Ne ovat välttämättömiä panostuksiamme tulevaisuuden Suomeen – kansamme hyvinvointiin ja koulutustasoon ja sitä kautta siihen, että meillä on riittävästi työssäkäyvää väestöä sekä menestyviä yrityksiä, jotta resurssimme riittävät hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden takaamiseen väestömme ikääntyessä.
Näiden monia taloudellisia panostuksia vaatineiden kriisivuosien vuoksi on toki myös vihreiden mielestä välttämätöntä aloittaa valtiontalouden sopeuttaminen. Kuten Maria Ohisalo totesi 27.1.2023 Helsingin Sanomissa, miljardin vihreä verouudistus voitaisiin tehdä jo tulevalla kaudella esimerkiksi ympäristölle haitallisia tukia karsimalla sekä tiettyjä niin kutsuttuja haittaveroja kiristämällä.
Esimerkiksi kokoomus ja perussuomalaiset ovat kertoneet sitoutuvansa yhdeksän miljardin euron tavoitteeseen, joka tarkoittanee eittämättä myös suuria leikkauksia. Leikkauksia onkin tehtävä, mutta tulevissa eduskuntavaaleissa ratkaistaan, mitkä puolueet näitä leikkauksia tulevat toteuttamaan. Muista siis äänestää omien arvojesi puolesta maalis–huhtikuussa käytävissä vaaleissa!
Lue lisää blogitekstejäni:
Miten vihreä talous voi edistää Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä?
Näinä päivinä puhutaan paljon sellaisista abstraktin kuuloisista asioista kuin vihreä talous ja vihreä siirtymä, kiertotalous ja hiilineutraalisuus. Ukrainan sodan ja energiakriisin myötä on konkretisoitunut ainakin se, että fossiilisesta energiasta luopuminen on...